New York kent ontelbaar veel bezienswaardigheden. Met zijn machtige gebouwen, bruisende straten en unieke mix van culturen is New York op zich één grote attractie. In dit blog lees je alle bezienswaardigheden in New York die je echt moet ervaren!

Blog > TOP-14 bezienswaardigheden in New York

New York, the city that never sleeps, is een fantastische bruisende stad. Zo vind je in het stadsdeel Manhattan op wandelafstand van elkaar bezienswaardigheden als Times Square, Broadway, Central Park, Rockefeller Center, St Patrick’s Cathedral, Empire State Building en Madison Square Garden.

Ook in de overige vier stadsdelen van ‘The Big Apple’ (Queens, Brooklyn, The Bronx en Staten Island) zijn er enorme aanraders voor je ToDo-lijst. In dit blog nemen we je mee naar de top bezienswaardigheden in New York!

1. Times Square

Times Square New York

Van origine is Times Square een pleintje nabij een roerige kruising in het centrum van Manhattan. Tegenwoordig wordt de hele omgeving binnen een straal van enkele honderden meters tot Times Square gerekend. Het is de drukste plek in Amerika, op elk uur van de dag.

Naast talloze winkels vind je er een bijzondere diversiteit aan horecagelegenheden. Een Braziliaans, Grieks of Dominicaans restaurant is rond Times Square even normaal als een McDonald’s of Steakhouse. Foodtrucks, straatkunstenaars en een leger aan toeristen (het kan er erg druk zijn!) zorgen voor een ongedwongen sfeer. Na zonsondergang wordt de kleurrijke ambiance van deze uitgaanszone versterkt door de gloed van neonreclames en video billboards.

2. Broadway

Broadway

Broadway, het befaamde theater district van New York, herbergt bijna 100 grote zalen (500+ zitplaatsen) en talloze kleinere zalen. Het betekent automatisch dat je op een willekeurige avond de keuze hebt uit honderden verschillende voorstellingen, in pakweg één straat. Van langlopende musicals als Cats, Phantom of the Opera en Chicago tot theater versies van Disney krakers als The Lion King, Aladdin en Frozen.

De grotere Broadway producties beginnen doorgaans tussen 7 en 8 uur in de avond, maar in kleinere theaters kun je in de middaguren al naar een matineevoorstelling. Bekijk hier het programma met alle Broadway shows!

3. Statue of Liberty

Vrijheidsbeeld New York

Het 93 m hoge Statue of Liberty staat sinds 1886 symbool voor de vrijheid van de Verenigde Staten. Het was overigens een geschenk van onze EU-partner Frankrijk. Het Vrijheidsbeeld staat op een klein eiland in de Upper Bay, de toegangspoort tot New York via de zee. Reis er met een veerboot naar toe, neem de lift tot zijn hoogste niveau, beklim nog 354 treden en geniet van een adembenemend uitzicht vanuit de kroon van Lady Liberty. Met een wat minder energieke mindset verken je het Vrijheidsbeeld ontspannen vanaf haar enorme voetstuk. Het levert vaak fantastische selfies op.

4. Basketbal en Honkbal

Basketbal New York
NBA basketbal in New York

Als je in New York bent dan mag een Amerikaanse sportwedstrijd niet ontbreken. New Yorkers zijn gek op sport en de show is geweldig. Je kunt in New York naar alle grote sporten die Amerika rijk is: Basketbal, Hockey, Baseball en American Football. Populaire teams om te bezoeken zijn de New York Knicks en natuurlijk de New York Yankees. Omdat er zoveel over te verstellen valt hebben we een aparte blog geschreven over het bezoeken van een sportwedstrijd in New York!

5. Fifth Avenue, shoppen in stijl

In Fifth Avenue, de meest chique straat van New York, hebben haast alle exclusieve merken een winkel. Tiffany, Fendi, Versace, Gap, Louis Vuitton, Bergdorf Goodman, Prada, Armani, Wempe, Valentino, Rolex, Cartier, Godiva, Michael Kors, H&M, Chanel, Dior en tientallen anderen. De etalages zijn vaak buitensporig luxueus ingericht om je aandacht te trekken. Ook sportfederaties als de NBA en MLB en techgiganten als Apple en Microsoft hebben een vlaggenschip winkel in Fifth Avenue.

6. Staten Island Ferry

Staten Island Ferry

Een overtocht met de veerboot vanuit Manhattan naar Staten Island is een heerlijke, ontspannende ervaring. Terwijl de wind door je haren gaat, heb je mooi zicht op de skyline van New York, het Vrijheidsbeeld dat op de route ligt, de Brooklyn Bridge en de haven van New Jersey. De tocht met de Staten Island Ferry duurt circa 25 minuten (one way), vertrekt om het half uur (24/7) en is gratis. Wil je niet meteen terug, boek dan op Staten Island een tour langs historische locaties, musea, natuurgebieden of kroegen.

7. Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge vanuit de hippe wijk Dumbo

Over de iconische hangbrug tussen Brooklyn en Manhattan moet je een keertje lopen of fietsen als je in New York bent. De in 1883 gebouwde brug is op zich een prachtig object en leent zich uitstekend voor foto’s met de imposante skyline van New York als achtergrond. De brug is ongeveer 2 km lang en heeft boven de autorijbanen een brede baan voor voetgangers en fietsers. Het is handig om je excursie vanuit Brooklyn te starten, zodat je de hele weg zicht hebt op de wolkenkrabbers van Manhattan.

Tip: pak een taxi en rij via de Brooklyn Bridge naar de hippe wijk Dumbo in Brooklyn. Vanuit de wijk heb je een prachtig uitzicht op de Manhattan Bridge. De foto’s vanuit Dumbo van de Manhattan Bridge zijn wereldberoemd. Maak vervolgens een wandeling door Dumbo Park met een prachtig uitzicht op de Brooklyn Bridge en de skyline van Mahattan. Tot slot loop je via de Brooklyn Bridge weer terug naar Manhattan, een wandeling van 30 a 45 minuten!

8. Museum Mile

Zoals de naam het zegt, is Museum Mile een mijl aan musea vlak bij elkaar. In deze strekking van Fifth Avenue in Manhattan vind je maar liefst tien grote prestigieuze musea, zie onderstaande lijst. Benieuwd naar het thema van de musea? Op deze pagina vind je een beknopte samenvatting.

  • Guggenheim Museum
  • Metropolitan Museum of Art
  • Whitney Museum of American Art
  • Cooper-Hewitt International Design Museum
  • El Museo del Barrio
  • Jewish Museum
  • The Africa Center
  • Neue Galerie New York
  • National Academy of Design
  • Museum of the City of New York

9. Wall Street

Voel hoe bankiers en beursmakelaars hun zaakjes regelen met een bezoek aan Wall Street. In het financiële district van New York wandel je door relatief smalle straten met haast alleen maar super hoge gebouwen. De New York Stock Exchange, Federal Reserve Bank of New York en het Museum of American Finance zijn een aantal van de markante panden in dit gebied. Toch is de grootste publiekstrekker in Wall Street niet een gebouw, maar het bronzen standbeeld van de woest ogende Charging Bull.

10. Empire State Building

Empire State Building

Empire State Building heeft 102 verdiepingen en een toren die tot 381 meter hoog reikt. Deze in 1931 voltooide wolkenkrabber is weliswaar niet langer het hoogste gebouw ter wereld, maar wel het symbool van Manhattan. Een bezoek aan de Observatory met open dek en retro verrekijkers op de 86ste verdieping of de Observatory achter glas op verdieping 102 is een must-do. Zowel overdag als ‘s avonds is het zicht vanuit Empire State Building fantastisch.

Verderop in deze lijst met bezienswaardigheden in New York benoemen we nog een observatiedeck, die mogelijk nog mooier is dan die van het Empire State Building: Het Rockefeller Observation Deck.

11. Central Park

Central Park

Met een oppervlakte van circa 3,5 vierkante kilometer is Central Park het grootste park in New York. Het bijzondere aan deze groene zone in het centrum van Manhattan is echter niet de afmeting, maar de enorme diversiteit aan attracties. Zo vind je in het park het Strawberry Fields gedenkteken voor John Lennon, het beroemde Bethesda Terrace met fontein en de Naumburg Bandshell neoklassieke muziek arena.

Central Park heeft ook een eigen kasteel (Belvédère Castle), bloementuin (Shakespeare Garden), pretpark (Victorian Gardens), dierentuin (Central Park Zoo), recreatiemeer (The Central Park Lake) en een royaal picknick veld (Sheep Meadow). Geen wonder dat er al meer dan 250 films in het park zijn opgenomen en dat er jaarlijks ongeveer 40 miljoen bezoekers worden ontvangen.

12. Rockefeller Center

Rockefeller Observation Deck

Het Rockefeller Observation Deck is fantastisch om te bezoeken. Het mag dan misschien niet het hoogste gebouw van New York zijn, het is wel één van de meest indrukwekkende uitkijkpunten. Aan de ene kant heb je een prachtig uitzicht op het Empire State Building. En aan de andere kant kijk je uit op het indrukwekkende Central Park.

In 2015 is de bouw van de smalste wolkenkrabber ter wereld voltooid, genaamd “432 Park Avenue“. Het is ongelofelijk fascinerend hoe ongelofelijk dun en hoog dit gebouw is. Het is dan misschien ook wel het meest bijzondere wat je zult zien vanaf het observatiedeck. Het gebouw is volledig gevuld met appartementen tussen de 20 en ruim 80 miljoen dollar. Vanaf het Rockefeller Observation Deck is het uitzicht op “432 Park Avenue” fantastisch.

Twijfel je tussen het observatiedeck van het Empire State Building of Rockefeller Center? Ik heb op beiden mogen staan, en mijn nummer 1 is het Rockefeller Center wegens de centrale ligging van het gebouw. Tickets voor het Rockefeller Observation Deck kun je hier online bestellen.

13. Helikoptervlucht New York

Helikoptervlucht over Manhattan

New York is een waanzinnige stad. En helemaal vanuit de lucht, al vliegend tussen de wolkenkrabbers langs en over alle highlights! Er zijn veel verschillende helikoptervluchten waar je uit kunt kiezen, variërend van zo´n 15 tot 30 minuten. Bedenk goed welke highlights je allemaal vanuit de lucht wilt bekijken om de perfecte vlucht te vinden. Op deze website vind je een uitgebreid aanbod met helikoptervluchten over NYC.

14. Chinatown

Chinatown, New York, is de grootste Chinese wijk ter wereld buiten China. Er wonen ongeveer 300.000 Chinezen die allen nog een flinke affectie hebben met de Chinese cultuur en gewoonten. In de Chinatown zone wordt het straatbeeld daarom overheerst door winkels met lampionnen en drukke trottoirs met overwegend Chinese gezichten. Vooral in de smallere straatjes met ontelbare marktstands, snuisterijen, antiekwinkeltjes, juwelierszaken en kleine cafés, waan je je een beetje in China. De meer dan 300 restaurants in de wijk serveren vaak gerechten met een authentiek Chinees karakter.

Volg ons!

WIl je al onze NBA avonturen volgen? Volg ons dan op Facebook of Instagram!

 

Nieuwste video’s